Vegard er ny industrikoordinator i Harstad

Da Vegard fikk sin første jobb i Statoil for 21 år siden spurte folk hjemme i Kvæfjord hvilken bensinstasjon han skulle begynne på. Statoil solgte unna bensinstasjonene og har siden blitt til Equinor, et bredt energiselskap. Nå tar siviløkonomen fatt på nye utfordringer som industrikoordinator. Han er spesielt opptatt av det gode samarbeidet med leverandørindustrien.

Vegard Amdal Stensen er ny industrikoordinator for Equinor i Harstad. Foto: Kristiane M. Krystad
Vegard Amdal Stensen er ny industrikoordinator for Equinor i Harstad. Foto: Kristiane M. Krystad

Vegard Amdal Stensen (45) hadde første uke i ny stilling som industrikoordinator for Equinor under 25- årsmarkeringen for Norne, Nord-Norges første oljefelt, tidligere i høst. Vi møter han tre uker inn i jobben på reise i Hammerfest og besøk til Melkøya. Stensen er utdannet siviløkonom fra Kristiansand og USA. Som 24-åring startet han som trainee for Statoil i Stavanger, og med seg i kofferten i ny stilling har han en bred CV med over 20 år i selskapet. 

- Jeg hadde egentlig lyst til å studere mer i utlandet, men så fikk jeg et fantastiske tilbud fra Statoil som jeg ikke kunne si nei til, forteller Vegard. På den tiden hadde det vært ansettelsesstopp i flere år, og de tok kun inn 13 i traineeprogrammet. I dag tar vi inn flere hundre graduates hvert år.

Han startet å jobbe med markedsanalyse på naturgass, og regnet på gasspriser tilknyttet langtidskontrakter. Videre jobbet han med forsyningsplanlegging av gass og utviklingsprosjekter innen gassverdikjeden. Han tok ett år i Bergen hvor han jobbet med forretningsplanlegging, og etter fusjonen med Hydro begynte han i prosjektavdelingen på Statoil sine kontorer på Fornebu. Han har jobbet tett opp mot konsernledelsen med blant annet økonomi- og konsernstaben, og hadde ansvar for styrerapportering en periode. Vi snakker altså om en mann med god kjennskap til arbeidsplassen sin.

- Jeg har jo vært her nesten halve livet og jobbet ganske sentralt, sier Vegard. Jeg er veldig glad i selskapet og vi har utrolig mye flinke folk på alle lokasjonene jeg har vært på.

Det gode liv i nord

Da eldstedatteren til Vegard skulle begynne på skolen sto familien ved et veivalg. Bli i sør eller vende nesen hjem mot nord.

- Da bestemte jeg og samboeren min oss for at vi skulle prøve Harstad, forteller han.

Dette var i 2014 og Vegard fikk jobb som prosjektleder for modifikasjoner mot Norne, og senere Aasta Hansteen. Med seg hadde han familien med samboer og tre barn som nå er 6, 9 og 14 år. Samboeren er fra Sveio utenfor Haugesund og jobber som sykepleier. I Harstad lever familien et helt vanlig A4-liv som Vegard beskriver det, og trives veldig godt med det.

- Familielivet i Harstad fungerer utrolig godt. Fritiden går til følge opp fritidsaktiviteter. Jeg er fotballtrener for min eldste datter, og bruker en del tid der.

Han ser positivt på fremtiden i Harstad og tror det vil komme store muligheter fremover. Han trekker fram lav arbeidsledighet, moderate boligpriser, trygghet, flott natur og gode flyforbindelser fra Evenes.

- Jeg tror de store industrimulighetene fremover vil gi oss mye spennende å jobbe med i Nord-Norge fremover.

Det er bekreftet en sesong 3 av Lykkeland. Burde de inkludert Harstad i historien?

- Det er en veldig bra serie. Isåfall ville jeg meldt meg som statist, ler Vegard.

Equinor i Harstad

Equinor ble etablert i 1972.

Første kontor i Harstad i 1976.

Ca. 300 ansatte.

Områder: 

  • Driftskontor på land for Norne og Aasta Hansteen.
  • Driftsforberedelsene til Johan Castberg.
  • Letevirksomhet.

Heier på Nord-Norge

Ved siden av trenerlivet for jenter- 14/15, er Vegard svoren Bodø/Glimt-supporter.

- Jeg er født i Bodø så jeg har alltid heiet på Bodø/ Glimt uansett hvor dårlig det har gått. Når er det jo kjempeartig.

Bykampen er han derimot ingen fan av, og han har gjort seg upopulær på nett der han har hevdet i Glimt-forum at man må kunne heie på TIL også (!)

- Jeg heiet jo selvfølgelig på Glimt i kampen mot TIL, men skal vi først avgi poeng kan vi heller gi det til TIL enn til Molde. Jeg er lite glad i bykampen, enten det skulle stå mellom Harstad og Tromsø eller Harstad og Narvik. Du skal ikke langt ut i verden før folk tro at alt i Nord-Norge heter Lofoten. Men heldigvis synes jeg vi ser mindre av disse holdningene i dag. Jeg heier på hele Nord-Norge.

Stensen har jobbet mye med leverandørindustrien på Helgeland og merket seg at der var de gode å heie på hverandre.

- Om man ikke selv fikk oppdraget, men det gikk til nabobedriften så var det bra. Dette tror jeg vi skal forsterke i hele Nord-Norge. Alle tjener på at vi er rause med hverandre.

Skryter av leverandørene

I jobben som industrikoordinator i nordområdeenheten til Equinor skal han jobbe spesielt ut mot leverandørbedrifter i Nordland og Troms. Det er kun to som har denne typen stilling i Equinor, og den andre er Therese Bang Larsen som er industrikoordinator for Finnmark.

- Det er kun her i Nord-Norge at vi har et spesifikt fokus på dette. Vi skal være kontaktpunkt mellom leverandørindustrien og vårt selskap, forteller Vegard. Vår jobb er å få Equinor til å kjøpe mer varer og tjenester direkte eller fra underleverandører i Nord-Norge.

Han har jobbet med leverandørindustrien siden 2008 og skryter veldig av leverandørene både i nord, men også i resten av landet.  

- Jeg har et enormt godt inntrykk av norsk og nordnorsk leverandørindustri! Jeg tror ikke folk utenom bransjen forstå hvor flinke folkene som jobber i leverandørindustrien er, og den ekstreme kompetansen som er bygd opp i Norge, både onshore og offshore. Det er utrolig hvilke problemstillinger som løses, av helt vanlige folk som har lært dette. Det er en fantastisk kompetanse som er bygd opp over mange år. Jeg har vært veldig heldig som har hatt så mye leverandørkontakt.

Fra markering av 25 års-jublieet til Norne i Brønnøysund. Fra venstre: Vegard A. Stensen, Ørjan Birkeland, Anita A. Stenhaug og Dan Tuppen.

Fra markering av 25 års-jublieet til Norne i Brønnøysund. Fra venstre: Vegard A. Stensen, Ørjan Birkeland, Anita A. Stenhaug og Dan Tuppen.

Engasjement for det grønne skiftet

Vegard er ikke bare engasjert i de sorte og gule på Bodø/ Glimt, men har også et stort engasjement for det grønne. Det var valgkampen i 1989, og saken om ozon-laget som først engasjerte den gang 12 år gamle Vegard.

- Jeg opplever at det blir mer og mer rett å være i Equinor, ettersom vi har tatt så tydelig standpunkt om at vi skal være en frontrunner i det grønne skiftet. Det har inspirert meg veldig, og gjør at jeg synes Equinor er en enda kulere plass å være i dag enn da jeg begynte. De som begynner i dag synes jeg nesten begynner på et enda bedre tidspunkt enn det jeg gjorde.

Vegard mener Equinor er enda kulere og relevant som arbeidsplass for de som begynner i dag enn da han startet. Her med lærling på Harstad-kontoret Vilde Falck (18). Foto: Tone A. Karlsen/ Equinor
Vegard mener Equinor er enda kulere og relevant som arbeidsplass for de som begynner i dag enn da han startet. Her med lærling på Harstad-kontoret Vilde Falck (18). Foto: Tone A. Karlsen/ Equinor

Han mener erfaringene og kompetansen fra petroleumsbransjen er overførbar inn i den grønne omstillingen, og han ser også muligheter for leverandørindustrien.

- Det grønne skiftet skal stå på skuldrene til olje og gass, for den kompetansen som er bygd opp på olje og gass er helt fantastisk. Det er mange av de samme tingene som går på det maritime og offshore - for eksempel knyttet til havvind. Mange av fagene er de samme, som elektro, automasjon, struktur, digitalisering, sikkerhet og HMS.

Innen fornybarenergi er havvind det første han vil jobbe med som industrikoordinator. Allerede i høst jobber han med å kartlegge nordnorske bedrifter som kan levere innenfor havvind. Selv om havvindparkene er lengere sør, eller et annet sted på kloden, så betyr ikke det at nordnorske leverandører ikke kan ta oppdrag mener Stensen.

- Jeg tror de nordnorske leverandørene skal starte å levere i nord, men hvis vi får leveranser sørover og etter hvert globalt så er det mye lettere å få til større volum på det du leverer, sier han. Da blir industrien heller ikke så sårbar i forhold til svingninger på de anleggene vi har i nord. Det tror jeg er kjempeviktig.

Jobber for økte ringvirkninger i nord

Stensen er veldig opptatt av at nordnorske leverandører kan ha det bra som underleverandør.

- Vi har sett det med Aibel i Harstad at vi tar inn mange som underleverandør der. De blir også lagt veldig godt merke til innad i Equinor. Det er en god vei inn, og kan og gjøre det lettere som leverandør og ta deloppdrag og lignende. Man trenger ikke være en direkteleverandør til Equinor for at man skal bli sett og satt pris på.

Ny industrikoordinator i nordområdeneheten Vegard A. Stensen på besøk hos Hammerfest LNG på Melkøya. Foto: Therese Bang Larsen/ Equinor
Ny industrikoordinator i nordområdeneheten Vegard A. Stensen på besøk hos Hammerfest LNG på Melkøya. Foto: Therese Bang Larsen/ Equinor

Hovedmotivasjonen for å ta jobben som industrikoordinator er ønsker om økte ringvirkninger i Nord-Norge forteller Vegard. Ringvirkningstallene har vært stabile i flere år, med unntak av 2021 med den ekstraordinære situasjonen hos Hammerfest LNG, Melkøya.

- Jeg ønsker å få en varig endring med økning i ringvirkningene slik at man kan se det igjen i Levert-rapporten og andre analyser.

Fra Kvæfjord til konsernledelsen

Da Vegard vokste opp på bygda i Kvæfjord utenfor Harstad på 80- og 90-tallet visste han ikke at det var et Statoil-kontor i byen. På denne tiden var Statoil kanskje mest kjent som et sted for å kjøpe pølse, bensin og kaffe.

Da Vegard skulle fortelle venner og familie hjemme om sin første jobb i Statoil spurte de hvilken bensinstasjon han skulle jobbe på.

- Det var først når jeg søkte jobben i Statoil at jeg skjønte at vi hadde et kontor i Harstad. Jeg tror ikke det er slik nå, humrer han.

Kontoret til Equinor i Harstad ble etablert i 1976. Foto: Tone A. Karlsen
Kontoret til Equinor i Harstad ble etablert i 1976. Foto: Tone A. Karlsen

Leverandørsamtaler om havvind

Møt Vegard i Bodø 22. november og få innsikt i mulighetene for leveranser til havvind.

Program og påmelding

 

Kristiane M. Krystad
Industrikoordinator i nordområdeneheten Vegard A. Stensen på besøk i Hammerfest.
Industrikoordinator i nordområdeneheten Vegard A. Stensen på besøk i Hammerfest.
Kristiane M. Krystad
Fra markering av 25 års-jublieet til Norne i Brønnøysund. Fra venstre: Vegard A. Stensen, Ørjan Birkeland, Anita A. Stenhaug og Dan Tuppen.
Fra markering av 25 års-jublieet til Norne i Brønnøysund. Fra venstre: Vegard A. Stensen, Ørjan Birkeland, Anita A. Stenhaug og Dan Tuppen.
Kristiane M. Krystad
Vegard Amdal Stensen er ny industrikoordinator for Equinor i Harstad.
Vegard Amdal Stensen er ny industrikoordinator for Equinor i Harstad.
Tone A. Karlsen/ Equinor
Kontoret til Equinor i Harstad ble etablert i 1976.
Kontoret til Equinor i Harstad ble etablert i 1976.
Tone A. Karlsen/ Equinor
Vegard mener Equinor er enda kulere og relevant som arbeidsplass for de som begynner i dag enn da han startet. Her med lærling på Harstad-kontoret Vilde Falck (18).
Vegard mener Equinor er enda kulere og relevant som arbeidsplass for de som begynner i dag enn da han startet. Her med lærling på Harstad-kontoret Vilde Falck (18).
Therese Bang Larsen/ Equinor
Ny industrikoordinator i nordområdeneheten Vegard A. Stensen på besøk hos Hammerfest LNG på Melkøya.
Ny industrikoordinator i nordområdeneheten Vegard A. Stensen på besøk hos Hammerfest LNG på Melkøya.