Møtte delegasjon fra Tanzania

Tirsdag 27. september hadde vi gleden av å presentere Arctic Energy Partners og nordnorsk leverandørindustri for Tanzanias energiminister January Makamba. 

Ambassadør til Tanzania Elisabeth Jacobsen, Nina K. Jonassen Arctic Energy Partners, og Unni Fjær, områdedirektør Tanzania for Equinor.
Ambassadør til Tanzania Elisabeth Jacobsen, Nina K. Jonassen Arctic Energy Partners, og Unni Fjær, områdedirektør Tanzania for Equinor.

Presentasjonen var en del av et møte hos Equinor på Melkøya i Hammerfest, hvor også Norges ambassadør til Tanzania Elisabeth Jacobsen, og Tanzanias ambassadør til Norge Grace Alfred Olotu deltok. Andre som deltok i møtet, var blant annet Equinor`s områdedirektør i Tanzania Unni Fjær, Thor Johan Haave fabrikksjef Hammerfest LNG, Tore Knudsen prosjektleder Equinor, og leder for Aibel i Hammerfest Jan Eirik Karlsen. 

Tanzania 

Tanzania er en republikk i Øst-Afrika. 

51 822 621 innbyggere. 

Det er gjort store gassfunn utenfor kysten til Tanzania.  

Norge har støttet Tanzania gjennom ulike typer utviklingsprogram blant annet innen utdanning.

Equinor har vært til stede i Tanzania siden 2007 og har kontorer i Dar es Salaam. Formålet med besøket til Hammerfest var å utveksle erfaring fra petroleumsprosjekter på norsk sokkel, og hvordan man kan utvikle muligheter og skape ringvirkninger for lokalt næringsliv. Snøhvit-utbyggingens betydning for regionen ble trukket fram som eksempel. 

Equinor i Tanzania 

Equinor har vært til stede i Tanzania siden 2007.  

Selskapet har en avtale på en blokk med Tanzania Petroleum Development Corporation (TPDC). Equinor har 65%, ExxonMobil 35%, og  TPDC kan delta med inntil 10%. 

Boreaktiviteten på feltet startet i 2011, og det har blitt boret 15 brønner med ni funn. Ved utbygging vil det bli Equinor`s største prosjekt noensinne. 

Prosjektdirektør i Arctic Energy Partners Nina K. Jonassen tok møtedeltakerne med på reisen fra letevirksomhet i Barentshavet på tidlig 1980-tallet, etableringen av Snøhvit Næringsforening i 1997, og til de første skuddsalvene hørtes på Melkøya i 2001. Det var liten tro på Barentshavet til tider, men operatørselskapene ga (heldigvis) ikke opp. Jonassen fortalte hvor viktig det var for med lokale forberedelser før utbyggingen startet, som med etablering av Polarbasen i 1984, og forgjengeren til Arctic Energy Partners Snøhvit Næringsforeningen i 1997 (etter hvert Petro Arctic). Delegasjonen fra Tanzania var engasjerte og stilte flere spørsmål om lokal leverandørindustrien, og lokale ringvirkninger i Hammerfest. Etter møtet i Hammerfest reiste delegasjonen fra Tanzania videre til Oslo, hvor energiministeren Makamba hadde møte med utviklingsminister i Regjeringen Anne Beathe Tvinnereim. 

Vi takker for et godt møte på Melkøya, og håper å kunne bidra videre med kunnskap om den nordnorske modellen.  

Kristiane M. Krystad
Ambassadør til Tanzania Elisabeth Jacobsen, Nina K. Jonassen Arctic Energy Partners, og Unni Fjær, områdedirektør Tanzania for Equinor.
Ambassadør til Tanzania Elisabeth Jacobsen, Nina K. Jonassen Arctic Energy Partners, og Unni Fjær,