Marieta (37) behersker sju språk

Fem av språkene bruker hun hver dag i jobben hos Westcon Helgeland

 

Ringvirkninger

-Nå prøver jeg å lære meg navn på verktøy på alle språkene, sier Marieta Ivanova på godt norsk. Hun kommer fra Bulgaria, og har de siste to årene hatt ansvar for materiallageret hos Westcon Helgeland. På sin humørfylte måte holder hun styr på det sveisere og mekanikere trenger av verktøy, materialer og utstyr.

Marieta IvanovaSpråk og humor

-Jeg kommuniserer hver dag på norsk, engelsk, bulgarsk, polsk og russisk, sier Marieta, som i tillegg kan forstå og gjøre seg forstått på romansk og gresk. Hun forteller at det fort kan oppstå morsomme situasjoner når noen fra den svært så internasjonale arbeidsstokken hos Westcom på Nesna skal prøve å forklare hva han trenger for å utføre dagens oppgaver. Da er de gjerne innom flere språk før de finner ut av det.
-Her er hver dag litt forskjellig, forteller hun. Det er gøy med prosjekter, og det er gøy å lære nye ting. Jeg lærer meg også å kjøre truck og hjullaster, teorien er bestått, det gjenstår bare noe praksis. Nå kan jeg bruke verktøy, og fikser selv ødelagte små verktøy eller maskiner, forteller hun. 

Jobber aktivt for bosetting

Westcon Helgeland har flere ganger fått positiv medieoppmerksomhet for sitt bidrag til bosetting på Nesna på. NRK besøkte sist vinter kommunen, og nettopp dette ble belyst. Familien Ivanova er blant dem som har gjort nettopp det: Etablert seg på Nesna. Nettbutikk og brobygging

Marieta og familien hadde bodd noen år på Mo før de flyttet til Nesna.
-En flott plass å ha barn på, mener hun.
Guttene er nå fire og ti år gamle, og eldstemann er fullt opptatt med aktiviteter. Det er for øvrig mammaen hans også, for når vi spør hva hun bruker fritiden til i mørketiden, svarer hun:
-Jeg utvikler nettbutikk.
Gjennom "thebridgeshop.no" skal hun nemlig selge østeuropeisk mat på nett, for som hun sier:
-Mat bygger bro mellom kulturer. Jeg håper å videreutvikle nettsiden til også å inneholde en blogg med oppskrifter.
Det er en allsidig dame vi snakker med, og kanskje får hun litt drahjelp av sin polske mann som er kokk på høgskolen på Nesna.

Annerledes hverdag

Som alle andre har familien Ivanovas hverdag blitt dramatisk snudd på hodet det siste året.
-Barna våre er ikke vant til å treffe besteforeldrene sine så ofte. Eldstemann ble født da vi bodde på Kypros, og siden han var tre år gammel har vi bodd i Norge.
Marieta synes likevel det er vanskelig å være avskåret fra å treffe familien.
-Nå håper vi bare at vi kan møte min søsters familie og ha sommerferie sammen, sier hun.

 

Inger E. Eftevand Orvin
Marieta Ivanova