Hekta på Hammerfest

De to indiske ingeniørene hos Aibel Hammerfest kan ikke tenke seg på bo noe annet sted. Mørketiden tar de glatt med på kjøpet.

Samfunnsbygging

I 2011 dukket en ung mann med opprinnelsesland India opp hos Aibel i Hammerfest. Han var utstasjonert fra Aibels avdeling i Singapore. 


Fra tropenatt til vinternatt

Debashis Sur Roy hadde på det tidspunktet aldri hørt om at det fantes et sted som het Hammerfest. Det hadde ikke vært hans ønske å reise i utgangspunktet, men i Norge var det behov for ressurser, og i oktobermørket landet han i Finnmark for første gang.
- Det var helt merkelig for meg som hadde bodd hele livet i tropiske strøk, sier han, og legger til:
- På den tiden var det spennende med alt nytt, og selv om jobben teknisk sett gikk ut på det samme, var det mye å lære om måten oppgavene ble gjort på.
Han nevner HMS, trivsel og velferd – og en arbeidskultur som var helt annerledes.

Fast jobb

Etter en toårsperiode reiste han tilbake til Asia, giftet seg – og fortalte sin kone Doyel så mye fint om Hammerfest at hun ble en skikkelig pådriver for å søke seg til Finnmark på nytt. Nå har paret (bildet) bodd i Hammerfest i to år, og ingen av dem ønsker seg noe annet sted.
- Nå har jeg sagt opp min stilling i Singapore, og fått fast jobb her.
Også kona har funnet seg deltidsjobb i byen.

Smitta av Hammerfest 

For en som er livredd når det er glatt på bakken, kan arktisk vinter by på noen utfordringer.
- Vi er nok litt gale, begge to, ler han.
Og når han blir spurt om hva som er det beste med å bo i Hammerfest, svarer han kontant:
- Rett og slett folk. Vi er smitta av Hammerfest. Her er snille, gode folk som har tatt godt imot oss. Folk som vi trives sammen med.
Hjemme i India sitter mor og far som store spørsmålstegn. De har aldri vært ute av India, og skjønner ikke helt at det kan finnes et sted i verden der sola ikke kommer opp.
- Jeg tror vi blir værende en god stund, avslutter Debashis Sur Roy. Vi har ingen umiddelbare eller langsiktige planer om å flytte. Her vil vi bygge et liv!

Kollega fra hjemlandet

Kollega Sandeep Laxman hadde sin første nimåneders periode i Hammerfest i 2014.
Vel hjemme hos kona Smita bestemte han seg for å starte en ny livsreise, og søkte seg tilbake til Finnmark og Aibel Hammerfest. Først reiste han alene. Da var lille Smayan på vei, og pappa rakk så vidt fødselen under et av sine besøk i hjemlandet,. Men nå er familien samlet, og den lille gutten er blitt  barnehagegutt. Pappa Sandeep er litt bekymret for om de kommer til å forstå hva han mener når det ene norske ordet etter det andre kommer. 
- Smayan betyr «happy», forteller han stolt.

Bildetekst: Sandeep Laxman (t.v.) og Debashis Sur Roy kom i utgangspunktet til Hammerfest på grunn av sin ingeniørkompetanse. Nå har de slått seg ned sammen med sine familier. 

Perfekt balanse

Sandeep har vært inne mange land i sin karriere, og setter stor pris på småbykulturen i Hammerfest. Her har han funnet hjelpsomme og hyggelige kollegaer, og kona Smita har begynt på norskopplæring med den målsetting å kunne bruke sin master i økonomi i fremtiden.
-Her har vi funnet den perfekte balanse mellom jobb og fritid. Nå sparer vi til å kjøpe hus. Dette er et annerledes liv, borte fra stress og mas. Det er her vi vil være, avslutter Sandeep Laxman.

Sandeep Laxman (t.v.) og Debashis Sur Roy