«Ja, go'dagen du. Vi har kommet litt i knipa her.»

Med sindig optimisme skal vi i Petro Arctic være en lagspiller for næringsliv og samfunn i nord.

Kronikk

­ «Ja, go'dagen du. Vi har kommet litt i knipa her.»

Hendelser fra virkeligheten overgår ofte vitser og røverhistorier. 
En slik fortelling ble vi alle vitner til da fiskebåten Kim Roger fra Lofoten en januardag i 2016 forliste. Med 90 graders slagside er båten i ferd med å synke, og mannskapet klamrer seg fast for livet. Kapteinen gjør et nødanrop til Bodø Radio:
-Ja, god dagen du. Vi har kommet litt i knipa her.

Nå står vi alle med slagside i nord. Coronakrisen setter oss på en prøve som vi sjelden har opplevd tidligere. Samfunn og næringsliv ror for livet.

I 2014 skinte sola på petroleumsnæringen, med en oljepris på over 115 dollar per fat, og trærne vokste «nesten» inn i himmelen.  Solskinnet gikk over, og uværet traff kysten i hele Norge. Oljeprisen falt, og titusener av arbeidsfolk ble ledige.  Årene etter har bestått av omstilling og effektivisering i hele norsk petroleumssektor. Nå skulle vi endelig begynne å høste av dette arbeidet.

Men uværet var ikke over. Coronapandemi og en oljepris på under 30 dollar per fat er blitt den nye hverdagen. Antall døde, smittetall, arbeidsledige og konkurser preger nyhetsbildet over hele verden.

Men vi står han av! Dette er nordlendingenes favorittutrykk. Et uttrykk som representerer den robusthet som omskiftende vær og barsk natur har fostret.  Det bærer også i seg en anerkjennelse av at vi mestrer noe sammen med andre.
De siste dagene har vist nettopp dette. Samfunn og næringsliv har sammen tatt beslutninger og omsatt dette i handlinger på en solidarisk måte som skaper optimisme for fremtiden. Vi tror på gode tider igjen her nord. Regjeringen, våre lokale folkevalgte, myndigheter og fagmiljøer har vist vei i dette uværet.

På sammen måte skal vi som representerer leverandørindustrien i nord, bidra til å vise en farbar vei igjennom denne krisen.
Selv en lofotskipper måtte anerkjenne knipa da mannskapet kjempet for livet. Men med samme sindige optimisme skal vi i Petro Arctic være en lagspiller for næringsliv og samfunn i nord.

Vi står han av!

God påske fra alle oss i Petro Arctic.