Tror miljøversting-stempel tapper fagkompetansen

Lone (25) er oppriktig bekymret for at de som skal finne fremtidens miljøløsninger, blir skremt bort fra bransjen.

Ung i bransjen

Lone på Statfjord ADerfor etterlyser hun fagfolk og politikere som tør å stå for en støyt.

Selv er ikke Lone Stormoen skvetten av seg. Trønderjenta er elektriker i Equinor, ungdomstillitsvalgt for Industri Energi Equinor, med plattformen Snorre A som arbeidssted. Nylig gav hun både politikere og industribransjen noe å tenke på i en kronikk publisert på nettstedet til Fri Fagbevegelse.

Du kan lese hele kronikken HER

 «Arbeiderpartiet må bli tøffere i møte med klimaungdom», skrev hun, og føyde til: Jeg savner politikere som er tydelige på hvorfor oljen trengs».

Miljøversting-stempel tapper fagkompetansen

Selv kommer hun til å være midt i smørøyet når Snorre A skal elektrifiseres. Og nettopp det er ett av hennes poeng: «Omstillingen er ikke noe som skal skje, det skjer allerede». Derfor synes hun det er tatt helt ut av proporsjoner når det hevdes at hennes bransje er en miljøversting.

- Selvsagt har vi ikke fasiten ennå, men skal vi klare å finne den, trenger vi kompetanse.


Elektrifisering og havvind


Lone er oppriktig redd for at unge nøkkelpersoner blir skremt bort fra fagutdanningene
- Vi er mange som daglig jobber med nye løsninger og morgendagens teknologi. Vi jobber med fangst av CO2, elektrifisering av plattformene og havvind., i tillegg til effektivisering og utvikling. For å kunne fortsette med dette, må vi holde på kunnskapen
Hun tror heller ikke det er nok å løfte fram ungdom som er stolte av jobbene sine.
­- Vi trenger folk med erfaring, kunnskap og kompetanse til å ta de harde diskusjonene om hva konsekvensene er for å sette en sluttdato.

Klimarealisme


Lone mener at det ikke lenger holder å si til ungdommene som streiker for klimaet, at vi produserer oljen på den reneste måten.
- De trenger flere argumenter og fakta. Fortell oss hva som vil skje når folk mister arbeidsplasser. En ting er alle de som jobber offshore, på landanlegg eller direkte tilknytning til bransjen. En annen ting er alle de som jobber i leverandørbransjen til næringen. De som produserer og reparerer utstyr, leverer mat og vasker arbeidstøy.

 

Du kan lese hele kronikken HER

Da kan du samtidig se hva Fri Fagbevegelse er opptatt av.