Håndplukket blant 3200 søkere

Han fikk høre at for en med gode karakterer, var det bortkastet å bli fagarbeider. Det er Peder (22) helt uenig i.

Rekruttering

3200 søkere til 150 stillinger. Med slike tall å forholde seg til kan Peder Sjøstrand slå fast at han trakk vinnerloddet da det ble klart at han var en av 250 fagarbeidere som ble ansatt etter at Equinor tidligere i år lyste ut ledige fagarbeiderstillinger. Og lofotværingen, som allerede i lærlingetiden siktet mot en jobb i oljebransjen, er nå tilsatt som  mekanisk operatør ved Snorre A - plattformen. Han er svært fornøyd med å komme tilbake til samme plattform som fast ansatt. 

Bildet over: En del av de nyansatte fagarbeiderne i Equinor var samlet til introduksjonssamling i Bergen 11. September. Foto: Vidar Hardeland/Equinor 

Høy snittalder
Equinor har behov for fagarbeiderkompetanse innen fag som automasjon, kjemiprosess, elektro og logistikk. Både offshore og på landanleggene trengs det folk. Snittalderen i selskapet er i dag 47 år, og halvparten av de 20.000 ansatte skal pensjonere seg innen ti år. Tallene taler for seg selv. Høy prosjektaktivitet og naturlig avgang har gjort at Equinor ønsker å øke rekrutteringen av fagarbeidere. 

Equinor er en polulær lærlingebedrift, og alt tyder på at populariteten er økende. Selskapet tar inn 150 lærlinger i år, og fikk inn 1700 søkere. Det er det høyeste tallet på fem år.

Ikke "bare fagarbeider"
- Jeg gikk på en videregående skole sørpå, og der frarådet rådgiveren meg å bli fagarbeider. Han mente jeg hadde for gode karakterer til å kaste dem bort på en praktisk utdannelse. Men jeg vil tvert i mot si at vi er helt avhengige av flinke fagarbeidere, sier Peder. Han mener at spennende utfordringer står i kø i jobben.

Trenger påfyll av arbeidskraft
Fra Equinors side mener det at behovet for fagarbeidere vil holde seg høyt framover.
- Årsaken er både prosjektaktivitet og oppstart av nye installasjoner. I tillegg har vi behov for påfyll av arbeidskraft etter hvert som erfarne kolleger går av med pensjon, sier Siri Espedal Kindem, områdedirektør for Norskehavet og Barentshavet i Equinor. 

Øye for detaljer
Peder på sin side ser fram til spennende tider på jobb. Snorre A - plattformen står foran en omlegging der de skal helelektrifiseres, og den nytilsatte mekanikeren tror det blir både lærerikt og spennende å få følge prosessen på nært hold. 
- En del av min jobb innebærer å ha øye for detaljer innenfor faget. På plattform får jeg rikelig med utfordringer, samtidig som det er gode muligheter for etter hvert å spesialisere seg innenfor et felt, avlutter Peder Sjøstrand. 

Foto: Vidar Hardeland/Equinor