Fant familierytmen med pendlerlivet

Da Lasse (31) begynte å pendle til Transocean Arctic, ble han en mer tilstedeværende pappa.

Ung i nord

Vi treffer den lille familien hjemme i Bodø. Pappa Lasse Evjen (31) har akkurat avsluttet to uker på Transocean Arctic, der han jobber som boredekksarbeider, eller roughneck, som det mer også kalles. Nå kan han se fram til hele ti uker hjemme, og i løpet av disse ukene skal han bli tobarnspappa. 
- Sånn klaffer det når fødselen er ventet midt mellom to friperioder, sier Sunniva Greger (28) fornøyd. Lille Levi på 3 er mest opptatt av lekebilene sine, og tar seg såvidt tid til å være med på et bilde eller to. Han rekker også å fortelle hvorfor mamma har så stor mage. 
- Det er en baby inni der, sier han stolt, før monstertrucken blir mer interessant. 

Fra fiskerinæringen
Både Lasse og Sunniva kommer fra Røst, fra hver sin del av fiskerinæringen. Lasses pappa var fisker, Sunnivas familie driver fortsatt et fiskebruk, John Greger AS. Begge startet med skjæring av torsketunger, nær sagt fra de kunne stabbe ned til kaia, og lærte tidlig å ta ansvar for egne penger.

Det var fine verdier å ta med seg, det er de begge enige om
Sunniva er ikke helt fremmed for en gang i fremtiden å overta familiebedriften, men først skal familien ha noen gode år på fastlandet. Akkurat nå står de på flyttefot fra leilighet i sentrum av Bodø, til enebolig litt utenfor byen. 
- Det blir spennende uker framover, med både flytting og baby, sier de to. 

Fleksibel framtid
Røttene på Røst er godt dokumentert med kart på stueveggen, og både Lasse og Sunniva reiser dit så ofte de kan. I tilfelle det en gang blir flytting, har de overtatt Sunnivas barndomshjem, som enn så lenge leies ut. 
- Det beste med min jobb er at den er så fleksibel. Jeg kan bo akkurat hvor jeg vil, sier Lasse. 
Det er  mange fra Røst som jobber offshore, og både Lasse og Sunniva opplever at økt kunnskap om bransjens fokus på sikkerhet, skaper positive holdninger. 

Bred bransjekunnskap
Også Sunniva har som siviløkonom skaffet seg kompetanse som på sikt kan gi stor fleksibilitet. Men akkurat nå stortrives hun i Kunnskapsparken Bodø. 
- Jobben gir meg innsikt og bransjekunnskap på bredt plan, sier hun. Hennes hovedprosjekt er Trainee Salten, men med finansiering og investering som fordypning, og statistikk og analysearbeid som spesialfelt, er hun også oppdatert på olje - og gassektoren gjennom ulike engasjement, blant annet planlegging og gjennomføring av leverandørworkshops for Petro Arctic. Hun har også jobbet med ringvirkningsanalyser for Equinor.
- Det har gitt meg bedre innblikk i bransen, sier Sunniva, som gleder seg når kjappe og gode leveranser bygger opp det totale omdømmet for leverandørindustrien i nord. 

Liker livsrytmen
For Lasses del startet karrieren med fagbrev som anleggsmaskinfører, og han valgte å bygge på med  brønnteknikk gjennom et samlingsbasert studium i etterkant. Godt motivert av et par kompiser som hadde gått samme vei, og som var svært fornøyd, både med turnus og lønn. Videre ble det teknisk fagskole i Stavanger. Nå kan han ikke tenke seg en annen livsrytme enn nettopp denne. 


- Det er slutt med å stresse hjem fra jobb for å rekke barnehagen, få ungen i seng og gjøre seg klar til en ny, travel morgen. Når jeg har friperioder kan vi ta det rolig her hjemme, og Levi får en fin start på dagen sammen med meg. Jeg ser han mye mer enn før, sier Lasse. Og Sunniva nikker  bekreftende: 
- Han er veldig til stede når han er hjemme, og totalt gir jobben hans oss stor frihet som familie. 
At hun nå får to barn å ta vare på når pappa er borte  to uker i slengen, er hun helt sikker på skal gå bare fint. 
- Jeg får i hvertfall ikke tid til å kjede meg!