Stolt av å være oljearbeider
Adrian Ra Amundsen pendler mellom Bodø og splitter nye Transocean Norge som borer for Equinor. - Helt topp, mener 25-åringen.
- Joda, det hender vi får høre det, sier Adrian, og snakket om den pågående samfunnsdebatten om en bransje som han helt klart mener er en nødvendighet for å holde AS Norge i gang, - og for opprette nye næringer.
- Folk får mene hva de vil, det er dette jeg har lyst til å jobbe med, sier andøyværingen som nettopp har flyttet til Bodø. Herfra blir det pendling, to uker ute og fire uker hjemme.
- Det er de sistnevnte fire ukene i turnusen som oppleves å gå fortest, sier han, og forteller at det slett ikke er vanskelig å fylle fritiden. Da går det i jakt, turer og motorsykkel, for å nevne noe.
Adrian startet på VG1 Elektro, og valgte flyfag i Bodø da kompisene dro til Sandnessjøen for å gå brønnteknikk. Selv om han fullførte førstevalget, slapp ikke tanken om en karriere i oljebransjen taket, og han benyttet seg av sin omvalgsrett og gikk brønnteknikk etterpå.
- Det hjalp nok på å ha kompiser som fortalte at jobben var «helt kanon» - både lønn, jobb og fritid, smiler han.
- Å ha flyfag i bunnen var ingen ulempe, men slett ikke nødvendig, sier Adrian, etter å ha fått prøvd seg i yrket i noen år. Lærlingtiden ble tilbrakt på Transocean Barents, med utflyging fra Hammerfest, Florø og Kristiansund. Da fagbrevet som Bore – og vedlikeholdsoperatør var i boks, var et stort mål nådd.
I dag er stillingsbetegnelsen boredekksarbeider, eller «Roughneck». Det er en jobb for de som liker å sjaue litt, og trives med å utfordre kroppen i fysisk arbeid.
På boredekket handler arbeidsdagen om å kjøre maskineri, førstelinjevedlikehold og tilrettelegging for boreoperasjoner. Mye manuell rørhåndtering hører også med. I tillegg handler arbeidsdagen om digitale operasjoner.
- Når jeg skal forklare det siste for folk som aldri har vært på en plattform, sier jeg at det minner mye om å spille tv-spill, sier han.
- Vi har også gode muligheter for å avansere, sier Adrian, som selv har tatt teknisk fagskole i Bergen.
Ute på plattformen jobber han ei uke nattskift, og ei uke dagskift. 12 timer på, tolv timer av. Velferdstiltak er det nok av, forteller Adrian, og nevner fotball og den obligatoriske lørdagsbingoen.
- I blant går praten om avisoppslag, og vi registrerer at «klimaskammen» er et tilbakevendende tema. Men jeg opplever at vi er en gjeng med stor integritet, og det er mye yrkesstolthet i bransjen. Det er sjelden jeg har opplevd å måtte forsvare mitt yrkesvalg og mine standpunkter, avslutter Adrian Ra Amundsen.