Barndomsvenninner ble ingeniører i samme bedrift

Helt tilfeldig valgte de ingeniørutdanning på tre ulike studiesteder. Så ville de hjem til Hammerfest.

Ung i nord

På toppen av alt begynner alle fornavnene på K: Kristine Remme Nordbakk, Kaja Nesbø og Karoline Figenschou Hansen. De så alle dagens lys i Hammerfest i 1990, før byen ble Nord-Norges oljehovedstad, og før det var en tenkbar tanke for folk flest at unge jenter skulle ta ingeniørutdanning sørpå, for så å komme flyttende til drømmejobben i hjembyen. 

Men sånn skulle det altså bli, og Kristine forteller at hun slett ikke hadde plagt å jobbe med noe som hadde med matematikk eller fysikk å gjøre. Men som ofte skjer, så var det en kompis som skrøt hemningsløst av Haugesund og ingeniørstudiet der. Det førte til forkurs og videre utdanning innen HMS - og kvalitetssikring. Som HMS-ingeniør er fokuset risikovurderinger.
- Jeg hadde absolutt ingen planer om å flytte hjem. 

De tre K'ene: Kristine, Kaja og Karoline. De har holdt sammen siden før de kan huske, spilt på samme fotballag og dratt på familieferier. Kort sagt: Vokst opp i lag. 

Karoline på sin side hadde alltid vært glad i realfag. En pappa som er ingeniør påvirket muligens veivalget, men det var utsiktene til en god og godt betalt jobb som var utslagsgivende. 
-Vi fikk høre at nyutdannede ingeniører fikk jobbene kastet etter seg, men det skulle vise seg ikke å være helt tilfelle. 
Hun tok sin utdannelse i Oslo, og hadde store forventninger til å bo i storbyen. 
-Men etter utdannelsen var oljekrisen et faktum, og det var få jobber å oppdrive. Jeg endte opp som grafisk ansvarlig i et firma, og hadde vel to timers pendletid hver dag. 

For Kaja var også veien til ingeniørstudiet var nokså selvsagt. Hun valgte produktdesign ved Høgskolen i Vestfold, studiet som tidligere het maskiningeniør. Du lærer å tenke innovativt, finne løsninger på problemer, eller endre andres løsninger. 
- Her hos Aibel i Hammerfest jobber både jeg og Karoline på avdelingen for struktur. Det betyr at de tegner og modifiserer stålkonstruksjoner. Det kan være en ny trapp, eller støtte til et eksisterende rør. Kristine har bygd på med en master i ledelse og økonomi, og jobber nå som prosjektleder. 
- Det er veldig artig å jobbe i prosjekter sammen med andre ingeniører. Vi er sammen om å utvikle produktet, for så å få det installert ute på anlegget, sier Kaja.

Hjemreisen startet med sommerjobb for alle tre. De uttrykker alle nærmest forbauselse over hvor godt det var å komme hjem. 
Eller som Kaja uttykker det: "Det var godt å komme hjem og bli satt pris på!" Med ulike kulturer, personligheter og allsidig fagkompetanse samlet på ett sted, er det mange utviklingsmuligheter. 
Og så er jo det å bo et sted så mye mer enn jobben. Ihvertfall for den som er kommet hjem.