Prosessoperatør i egen by

Lotte Halvorsen (23) fortalte nylig om jobben sin som prosessoperatør hos Hammerfest LNG – på direktesendt TV.  

Ung i nord

Vi kjenner Lotte fra NRK og programmet Norge Nå som nylig gjestet Hammerfest. Med største naturlighet forklarte hun TV-seerne på direkten hva det betyr å jobbe som prosessoperatør på Melkøya, og hun forklarte også hva det betyr å bo og jobbe i hjembyen sin.

Sikker jobb i hjembyen
Lotte er født og oppvokst i Hammerfest, og husker at byen vokste litt rundt seg, som hun uttrykker det. Utviklingen i vår nordligste oljeby var rett og slett en naturlig del av hverdagen for idrettsjenta som etter å ha prøvd seg både på idrettsfag og studiespesialiserende, valgte TIP (Teknikk og industriell produksjon). I motsetning til mange andre steder var omtrent halvparten av klassen jenter, så følelsen av å prøve seg i en mannsdominert verden kom ikke før ute i praksisfeltet. Og det var det som var så genialt med å utdanne seg til prosessoperatør med Melkøya som nærmeste nabo: Godt tilrettelagt praksis og utsikter til en trygg og sikker jobb.

Bred opplæring
Trodde de. Men akkurat det skulle bli satt litt på vent da kriseårene var et faktum. Lotte valgte å søke seg til Mongstad som lærling, for, som hun sier: Greit å komme seg litt bort og skaffe seg andre erfaringer. Så godt trivdes hun at hun gjerne hadde blitt en stund til på Vestlandet om den riktige jobben hadde dukket opp, men det gjorde den altså ikke.
─ Der fikk jeg opplæring i en bredere prosess. Jeg lærte litt om mye, både tungolje, lettgass og flere prosesser. Her på Hammerfest LNG er vi mer spesialisert på lette hydrokarboner, sier Lotte.

jente og polarhundEget hus og hundekjøring
I åtte måneder ventet Lotte på jobbtilbud etter at lærlingetiden var over. Det er viktig å få med seg at dette var i 2016, jobbmarkedet har endret seg mye de siste to årene.
─ Det var viktig for meg å jobbe med det jeg hadde utdannet meg til, sier Lotte, som pendlet en stund mellom nord og vest før drømmejobben dukket opp.
─ Da hadde jeg også samboer i Hammerfest, så det var helt klart her jeg ville være, sier Lotte, som dyrker fritidsinteresser som er forenlige med klimaet i hjembyen. Hundekjøring, for eksempel.

Sertifisert operatør
─ Hos Hammerfest LNG fikk jeg et halvt år med opplæring før jeg var sertifisert operatør.
Lotte jobber per dags dato på avdelingen som kalles skiftstøtte, der hun i hovedsak lager ventil- og blindings lister, og støtter opp om skift når det trengs.
─ Sikkerhet er et viktig stikkord. Fordi det er så stor forskjell fra anlegg til anlegg, var det en ny prosess å sette seg inn i. Men grunnkunnskapen om utstyr og prosesser hadde jeg med meg, sier Lotte Halvorsen.

 

Equinor
Porsessoperatør Lotte Halvorsen
Ung jente med hjelm