Hvem skaper de de mest attraktive jobbene?

Hvert år stemmer norske studenter frem de mest attraktive arbeidsgiverne i Norge. På topp 10 listen finner vi flere aktører som satser på mange nye stillinger i Nord-Norge skriver Kjell Giæver.

Kjell Giæver, direktør Arctic Energy Partners, i Hammerfest med strandpromenaden i bakgrunnen. Foto: Marthe NyvollFoto: Marthe Nyvoll.

Debattinnlegg av Kjell Giæver, direktør Arctic Energy Partners.

Innlegget ble først publisert på Nordnorskdebatt.no.

I 2022 deltok 10 947 norske studenter i undersøkelsen til Universum om hva de verdsetter mest når de velger sine topp arbeidsgivere og Randstad Employer Brand Research kårer hvert år landets mest attraktive arbeidsplass.

I Barometer 2022X fra KBNN vurdere én av tre unge voksen å flytte ut av landsdelen de neste fem årene. Mange av disse er usikre på utdannings- og karrieremulighetene i nord. Samtidig viser intervju med et stort antall personer i alderen 20–40 år som bor utenfor landsdelen at kun 3,6 prosent at de vurderer å flytte til Nord-Norge. De er redde for et smalt arbeidsmarked, at det er vanskelig å finne seg jobb, samtidig som de ikke er spesielt glad i været, forteller Erlend Bullvåg i Kunnskapsparken Bodø.

Været får vi ikke gjort noe med, men nok attraktive jobber kan vi friste med.

Akkurat nå er det mest attraktive arbeidsgiverene i Norge “på hugget” og lyse ut flere nye stillinger i hele Nord-Norge.

I Harstad bygges og utvikles nye boliger, nye havnepromenade og flotte friområder. Byen skal møte sjøen på en ny måte. Her ligger også Equinors sitt hovedkontor for Nord-Norge som ble etablert i 1976 og har i dag i underkant av 300 ansatte. Nå søker de etter 50 nye stillinger.

Helgeland har Nord-Norges største industrimiljø. På Aker Solutions sitt verft i Sandnessjøen bygger verftsdirektør Geir Frode Risa utstyr til olje- og gassnæringen som aldri før har vært bygd i Nord-Norge, med lokalt ansatte og med lokale underleverandører. Og bare noen hundre meter fra verftet sitter 40 ingeniører med sine digitale verktøy. Noen kilometer lenger nord ligger Westcon Helgeland også her skal det fabrikkeres større og mere enn noen gang tidligere. På Mo ruster et av Skandinavias største industri konsern MOMEK med 500 ansatte seg til nye oppgaver på norsk sokkel. Så det er ingen overdrivelse at det nærmere seg 100 nye stillinger i denne regionen.

Flere på topp ti søker etter nye talenter i Nord-Norge.

På 71 grader nord ligger verdens nordligste by Hammerfest, her ligger også verdens mest energieffektive LNG fabrikk. Dette er også Nord-Norges ringvirkningsprosjekt nr 1. Nå skal fabrikken bli ny med fornybarkraft og ekstra pumper til driften. Til dette trengs det de beste folkene. Equinor søker etter 50 nye ansatte og Aibel som skal gjøre store deler av jobben og trenger 150 nye ingeniører og fagarbeider i Hammerfest og Harstad.

Ute på havet ligger olje og gassplattformene til Aker BP, Vår Energi og Equinor som selve magneter på arbeidsfolk fra hele verden, og her kan du bo i Mehamn, i Leirfjorden eller i Skibotn med et småbruk samtidig som du har Norges mest attraktive arbeidsplass.

For deg som fortsatt lurer hvem er Norges mest attraktive arbeidsgivere og hvor vil norske studenter jobbe, her er listen:

Mest attraktive arbeidsgivere i Norge 2023 – Topp 10:

 1. NRK
 2. Hydro
 3. ConocoPhillips
 4. Aker BP
 5. Sopra Steria
 6. Equinor
 7. Aker Solutions
 8. DNV
 9. Bouvet
 10. Aibel
   

 

 

Marthe Nyvoll
Direktør Arctic Energy Partners Kjell Giæver.
Direktør Arctic Energy Partners Kjell Giæver.