Marlene (18) er sveiselærling i Sandnessjøen

−Du behøver ikke være spesielt tøff for å bli sveiser. Det sier ungjenta som alltid har sett på seg selv som stille og beskjeden.

Ung i nord

For to måneder siden gikk drømmen i oppfyllelse for Marlene Larsen Jacobsen: Hun startet som lærling hos Aker Solution i Sandnessjøen. Når vi snakker med Marlene, er hun i gang med å «sveise opp» - og vi får forklart at hun øver på rørtrådsveising.
− Før jul håper jeg å klare sveiseprøven, slik at jeg får sveisesertifikat, sier Marlene.

Ung jente utenfor Aker SolutionsMarlene er en av fire lærlinger ved fabrikasjonen i Sandnessjøen, men eneste sveiselærling. De andre tre er lærlinger i henholdsvis industrimekanikk, rørleggerfaget og oppmåling.
− Vi ser det som et viktig samfunnsansvar å utdanne flere fagarbeidere. I Aker Solution er dette en bevisst strategi. Våre lærlinger skal ha gode og trygge arbeidsforhold. De får en fagutdanning som er i tråd med læreplanen, og vi forplikter oss til å følge opp og gi dem denne inngangsbilletten til arbeidslivet, sier Annbjørg Skjerve, lokasjonssjef ved Aker Solution i Sandnessjøen.

For Marlenes del har veien gått via to år på videregående. VG1 Teknikk og industriell produksjon (Tip) og VG2 Industriteknologi var inngangsbilletten til å bli sveiselærling.
− Hvordan er det å jobbe sammen med mest mannfolk, spør vi.
For Marlene som var eneste jente i klassen på VG1, og bare hadde ei jente til sammen med seg i klassen på VG2, var ikke overgangen så stor.
− Jeg var stille og sjenert på ungdomsskolen, så du behøver slett ikke være spesielt tøff for å ha en jobb som dette, sier Marlene.

Annbjørg SkjerveAnnbjørg Skjerve mener at det å ha lærlinger i bedriften, både gutter og jenter, er et viktig bidrag til arbeidsmiljøet.
− Du må være observant, legge til rette, veilede, støtte og motivere. Samtidig må du kreve. Det gjør noe med et kollegium, sier Skjerve.
Det er grundige prosesser som ligger bak utvelgelsen av lærlinger.
−Mange har vært i praksis hos oss gjennom skoleløpet, så vi kjenner dem på den måten. Men vi ser også på karakterer, og spesielt på fravær. Gjennom intervjurunder har vi gode samtaler med ungdommene, og prøver å fange opp om de er motiverte. Vi er også nødt til å prøve å fange opp utfordringer. Ungdom som er oppe og gamer om natta, vil ikke være i stand til å ivareta sikkerheten for seg selv og andre. Her får de lære å fungere i et kollegium, og innordne seg i arbeidslivet. Det er viktig ballast uansett om de skal jobbe videre hos oss eller ikke, sier Anbjørg Skjerve.


På vei mot sveisesertifikatMarlene forteller at hun etter 10. klasse hadde lyst til å gjøre noe annet. Hun ønsket et yrke som ikke var stillesittende, et yrke der hun kunne jobbe fysisk. Hun ønsket også å kunne bo hjemme i lærlingetida.
− Venner og det sosiale er viktig for meg. Derfor er jeg glad for å ha fått lærlingeplass på hjemplassen min. Det er her jeg har lyst til å bo. Og jeg gleder meg til jeg får være med og sveise på store konstruksjoner, sier Marlene Larsen Jacobsen.

 

Privat
Marlene er glad for å få være lærling på hjemplassen
Ung jente utenfor Aker Solutions kontorer i Sandnessjøen