Håper på rekordfunn på Helgeland

Olje- og energidepartementet har utdelt lisenser for TFO 2022. I denne runden ble det utdelt totalt 47 lisenser, hvorav 2 i Barentshavet og 16 i Norskehavet. Lite offensiv satsning i Barentshavet, men flere spennende lisenser på Helgeland, mener Kjell Giæver.

Olje- og energiministeren delte ut letelisenser under Sandefjordkonferansen 10. januar. Arkivfoto: Marius Gulliksrud/ OED
Olje- og energiministeren delte ut letelisenser under Sandefjordkonferansen 10. januar. Arkivfoto: Marius Gulliksrud/ OED

I tradisjonen tro ble tildelingen av TFO for 2022 annonsert av olje- og energiministeren på Sandefjordkonferansen. 

– Jeg er stolt over å kunne tilby 47 nye utvinningstillatelser i årets TFO-runde til et bredt mangfold av selskaper. Videre leteaktivitet og nye funn er viktig for å opprettholde produksjonen av olje og gass over tid, både for Norge og Europa, sier olje- og energiminister Terje Aasland i en pressemelding fra regjeringen.  

Tar sjansen i nye områder på Helgeland 

Direktør i Arctic Energy Partners Kjell Giæver deler ministerens synspunkt om at leteaktivitet og funn er viktig, og synes det er bra med flere lisenser på Helgeland.

- Vi er fornøyd med at selskapene fortsetter med feltnær leting på Helgelandskysten, og at de tar sjansen i nye områder, sier Giæver. Vi krysser fingerne for nye rekordfunn!

Giæver skryter av Vår Energi som fikk tildelt lisenser i Barentshavet. Men er lite imponert over at av totalt 47 tildelte lisenser på norsk sokkel var kun 2 i Barentshavet. 

- Bra at Vår Energi fortsetter sin satsning i nord. Samtidig må vi ha en større satsning i Barentshavet, for å møte energikrisen vi står oppi, sier han. I det større bildet er det lite offensivt i et område som inneholder store uoppdagede ressurser.

Kjell Giæver. Foto: Marthe Nyvoll
Kjell Giæver, direktør Arctic Energy Partners. Foto: Marthe Nyvoll

- Vi har ingen tid å miste i møte med de store utfordringene verden står ovenfor med klima og energi. Vi trenger mer aktivitet og bedre infrastruktur i Barentshavet, sier Giæver.

Olje- og energidepartementet skriver i en e-post at det ikke var grunnlag for ytterligere tildelinger i Barentshavet i denne runden. Departementet vil legge til rette for videre produksjon, feltutbygging og utforskning i Barentshavet. Fremtidige TFO-runder vil være viktig for å legge til rette for ytterligere utforskning, og årets TFO-runde vil bli gjennomført på vanlig måte.

Flere lisenser i Norskehavet

TFO 2022 Norskehavet
Oversikt TFO 2022. Illustrasjon: OD

Totalt 25 ulike oljeselskaper, fra de store internasjonale selskapene til mindre norske leteselskaper, får tilbud om andeler i en eller flere av disse tillatelsene. 12 selskaper blir tilbudt ett eller flere operatørskap. Et forpliktende arbeidsprogram er knyttet til alle tillatelsene. 

Equinor, Aker BP og OMV fikk alle lisenser utenfor Helgelandskysten. Flere av lisene er i tilknytning til Norne og Skarv, men det er også områder lenger ut mot Aasta Hansteen. 

OMV er operatør for PL 1194 med prospektnavnet er Haydn. Haydn er et gassprospekt sør-øst for Aasta Hansteen som vil evalueres for en mulig leteboring, opplyser Kurt Michelsen, kommunikasjonsleder i OMV til Arctic Energy Partners. Ved kommersielt funn av gass/kondensat vil det være mulig å knytte dette opp mot Aasta Hansteen-feltet.

Vår Energi tildelt lisenser i Barentshavet

Oversikt over TFO 2022.
Oversikt over TFO-runden for 2022. Kartillustrasjon: Vår Energi

Vår Energi ble tildelt følgende lisenser i TFO-runden: 

  • Barentshavet: PL 1196 (op), PL 1197 (op)   
  • Norskehavet: PL 1194, PL 1192 (op), Pl 1188, PL 134E, PL1189, PL 1002C (op)    
  • Nordsjøen: PL 554E, PL 1185, PL 1179, PL 1173 (op) 

- Vi er for det første veldig fornøyd med tildelingen generelt, men spesielt glad for uttellingen i Barentshavet. Her søkte vi på to lisenser og fikk begge, skriver Jan Eirik Heigre Gjerdevik, kommunikasjonsrådgiver Vår Energi, til Arctic Energy Partners i en e-post. Lisensene er på hver sin kant av Barentshavet, og viser at vi ser muligheter i hele regionen – både i modne områder med utviklet infrastruktur i nærheten, og i nye områder som er mindre kjent. 

Kommunikasjonsrådgiver Jan Eirik H. Gjerdevik i Vår Energi. Foto: Anne Lise Norheim/ Vår Energi
Kommunikasjonsrådgiver Jan Eirik H. Gjerdevik i Vår Energi. Foto: Anne Lise Norheim/ Vår Energi

Vår Energi gjorde et stort funn i nærheten av Goliat like før jul, og holder på med en ny letebrønn for tiden - også den i nærheten av Goliat-feltet.

- Vi har sterk tro på Barentshavet, og har en langsiktig strategi for nordområdene, avslutter Gjerdevik. 

TFO 

Tildeling i forhåndsdefinerte områder (TFO) er en årlig leterunde i de meste modne områdene på norsk sokkel. 

En utvinningstillatelse gir enerett til undersøkelse, leteboring og utvinning av petroleum innenfor tillatelsens geografiske område. 

Alt om TFO-runden på Oljedirektoratets nettsider.

Oversikt over TFO 2022

Arkivfoto: Marius Gulliksrud/ OED
Olje- og energiministeren delte ut letelisenser under Sandefjordkonferansen 10. januar.
Olje- og energiministeren delte ut letelisenser under Sandefjordkonferansen 10. januar.
Marthe Nyvoll
Kjell Giæver, direktør Arctic Energy Partners.
Kjell Giæver, direktør Arctic Energy Partners.
Kartillustrasjon: Vår Energi
Anne Lise Norheim/ Vår Energi
Kommunikasjonsrådgiver Jan Eirik H. Gjerdevik i Vår Energi.
Kommunikasjonsrådgiver Jan Eirik H. Gjerdevik i Vår Energi.
Oljedirektoratet

Mange muligheter på Helgelandskysten