Bodø-bedrift med stort innovasjonsprosjekt

Rapp Bomek inngår teknologi-samarbeid med Equinor for å utvikle «smarte» branndører til norsk sokkel.

Torje Coldevin, teknologi arkitekt og Kurt Kristoffersen CEO/ prosjektleder, Rapp Bomek.
Torje Coldevin, teknologi arkitekt og Kurt Kristoffersen CEO/ prosjektleder, Rapp Bomek. Foto: Rapp Bomek

Rapp Bomek har levert rundt 10.000 branndører til installasjoner på norsk sokkel og internasjonalt. De "smarte" branndørene i det nye prosjektet skal samle data som kan brukes til planlegging av både vedlikehold og sikkerhet.

Det å gjøre branndørene smartere og sikrere ved bruk av IoT-sensorikk og kunstig intelligen (AI) var et naturlig neste steg for produktet skriver Rapp Bomek i en pressemelding. Teknologien og løsningen skal nå videreutvikles i et innovasjonsprosjekt sammen med Equinor. Innovasjonsprosjektet handler om å installere IoT-sensorer på branndørene, og bruke AI til å samle data.

- Vi samler data om dørenes slitasje, status – om dørene er åpne eller lukket, og om dørene trenger vedlikehold, forteller Kurt Kristoffersen, CEO i Rapp Bomek.

Sensorene kan levere målinger om luftfuktighet, temperatur, vibrasjon, eller målinger fra et magnetometer. Til sammen blir dette til en datafangst som kan samles i en database og behandles videre for å utvikle tjenester innenfor vedlikehold og sikkerhet. Prosjektet omhandler også hvordan data skal samles inn og eksporteres til land.

- Vi kan levere en ferdig datapakke til Equinor, som de kan anvende til sitt bruk, sier Kristoffersen. For oss i Rapp Bomek handler dette om å få til et mer tilstandsbasert vedlikehold med bruk av data som vi kan redusere kostnader, gi høyere opptid og høyere sikkerhet. 

Unik kompetansebygging

CEO i Rapp Bomek Kurt Kristoffersen Foto: Anders L. Karlskås
CEO i Rapp Bomek Kurt Kristoffersen. Foto: Anders L. Karlskås

Gjennom prosjektet bygges unik kompetanse i Rapp Bomek og i Nord-Norge.

– Det handler også å bygge denne kompetansen i nord. Kan vi gjøre alt dette i nord, vil det også danne grunnlag for prosjekter innenfor andre segmenter som f.eks havvind og sikkerhet, sier Kristoffersen

Rapp Bomek jobber allerede mot maritime næringer, som ferjerederier med denne teknologien.


– Også vannluker på offshoreinstallasjoner er et felt vi ser på å inkludere i arbeidet med sensorikk, avslutter Kristoffersen.

Rapp Bomek


Rapp Bomek leverer et komplett utvalg av avanserte sikkerhetsløsninger for dør-, vindu- og veggsystemer, samt service, til globale energi-, sivil- og forsvarsmarkeder.

Selskapet har 70 ansatte. Hovedkontoret og produksjonslokalene er i Bodø.

Rapp Bomek har vært markedssledende leverandør i sikkerhetsbransjen i over 30 år. Selskapet som er eiet Acea Invest AS, har klare ambisjoner om videreutvikling og vekst i det globale markedet.

Anders L. Karlskås
CEO i Rapp Bomek Kurt Kristoffersen
CEO i Rapp Bomek Kurt Kristoffersen
Rapp Bomek
Torje Coldevin, teknologi arkitekt og Kurt Kristoffersen CEO/ prosjektleder, Rapp Bomek.
Torje Coldevin, teknologi arkitekt og Kurt Kristoffersen CEO/ prosjektleder, Rapp Bomek.

Rapp Bomek leverer branndører til Johan Sverdrup