Forlenger levetiden til Norne 

PUD for Verdande-funnene er levert til Olje- og energidepartementet, og forlenger dermed levetiden og inntjeningen til Norne.  

Kart: Equnor
Kart: Equnor

Havbunnsutbyggingen sikrer viktige oljevolumer inn mot produksjonsskipet Norne, skriver Equinor i en pressemelding 6. desember 2022. Verdande består av funnene Cape Vulture og Alve Nordøst og ligger i Norskehavet på 350-380 meters dybde, rundt 300 kilometer sørvest for Bodø. Funnene ble påvist i henholdsvis 2017 og 2020 og skal settes i produksjon i fjerde kvartal 2025. Verdande utgjør til sammen 36,3 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter, og investeringene er på totalt 4,7 milliarder i 2022-kroner.

– Verdande vil gi en god utnyttelse av ledig kapasitet på Norne-skipet og bidrar til forlenget levetid. Ressursene bidrar til økonomisk levetid for Norne utover 2026, sier Grete Birgitte Haaland, direktør for utforskning og produksjon Nord i Equinor i pressemeldingen.  

Grete Birgitte Haaland, direktør for utforskning og produksjon Nord i Equinor.Foto: Harald Pettersen/ Equinor.
Grete Birgitte Haaland, direktør for utforskning og produksjon Nord i Equinor. Foto: Harald Pettersen/ Equinor.

Verdande skal drives og vedlikeholdes som en integrert del av Norne. Dette inkluderer aktiviteter ved forsyningsbasen i Sandnessjøen, helikopterbasen i Brønnøysund samt bruk av lokale bedrifter innenfor ingeniørtjenester og fabrikasjon nord i Norge. 

- En ringvirkningsstudie gjennomført av Kunnskapsparken i Bodø viser at nasjonale sysselsettingsvirkninger av utbygging av Verdande er beregnet til nær 1300 årsverk, fordelt over tre år i utbyggingsperioden fra 2023 til 2025, sier Haaland. 

Illustrasjon: Equinor
Illustrasjon: Equinor

Sikrer videre samfunnsbygging i nord 

Direktør i Arctic Energy Partners Kjell Giæver. Foto: Marthe Nyvoll
En fornøyd direktør i Arctic Energy Partners Kjell Giæver. Foto: Marthe Nyvoll

Direktør i Arctic Energy Partners Kjell Giæver er veldig fornøyd med at Norne-feltet vil fortsette å gi lokale ringvirkninger i mange år.   

- Norne er et nordnorsk industrieventyr som nylig feiret 25 år. Nå forlenges eventyret med mange nye år. Det betyr sikkerhet for arbeidsplasser og samfunnsbygging særlig på Helgeland og i Harstad i lang tid fremover, sier Giæver. 

Harald Pettersen/ Equinor.
Grete Birgitte Haaland, direktør for utforskning og produksjon Nord i Equinor.
Grete Birgitte Haaland, direktør for utforskning og produksjon Nord i Equinor.
Equnor
Kart: Equnor
Kart: Equnor
Equinor
Illustrasjon: Equinor
Illustrasjon: Equinor
Marthe Nyvoll
En fornøyd direktør i Arctic Energy Partners Kjell Giæver.
En fornøyd direktør i Arctic Energy Partners Kjell Giæver.

Sølvbryllupet ble markert i Brønnøysund