Leverandørnæringene møttes i Harstad
Med nytt navn og nytt format samlet en utsolgt Outlook North-konferanse 200 deltakere fra havbruks-, energi- og maritimnæringen i Harstad.
Programmet hadde et fremtidsfokus med hvilke muligheter EUs green deal og taksonomien vil gi for leverandørindustrien. Under bolken nullutslippsløsninger og nye verdikjeder fikk vi blant annet høre hvordan TECO 2030 utvikler hydrogenbrenselceller som gjør det mulig for skip og andre tunge applikasjoner å bli utslippsfrie. Ellers var både havrommet og verdensrommet på agendaen. Prosjektleder for Outlook North Monica Mathiassen fra KUPA, forteller at målet med årets konferanse var å utfordre det tradisjonelle konferansekonseptetet.
- Vi skulle utnytte at over 200 mennesker samles, og da må vi vise at verdien skapes ikke bare fra scenen, den skapes i pausene og mellom deltakerne. Det er krevende å vise denne verdien av konferansen i forkant, da vi ofte ser på selve foredragsholderne for å vurdere om noe er verdt å dra på. Jeg håper at etter i år har vi fått bevist verdien av lange pauser, og riggingen vi gjorde rundt konferansen med fokus på nettverksbygging for å møte nye samarbeidspartnere, leverandører og studenter. Det er disse relasjonene folk med seg hjem, og kan bygge videre på.
For å gjøre nettverkningen enklere var det på hver deltaker sitt navneskilt en QR-kode med kontaktinfo.
- Over 200 deltakerne tok oppfordringen om å scanne hverandres QR-koder for å dele kontaktinfo, og «summingen» gikk i ett i de lange pausene vi hadde lagt inn, sier Mathiassen. Akkurat som bestilt!
Se flere bilder fra konferansen nederst i artikkelen.
Rått og ærlig fra studentene
Å bli kjent er en viktig del av møteplasser som Outlook North. Konferansen hadde et spesielt fokus i år på rekruttering og kompetanse, og samlet flere studenter fra prosessingeniør, havbruk, fiskeri, akvamedisin, maskin, bioteknologi, prosess- og gassteknologi. Prosjektleder Mathiassen synes konferansen gikk over alle forventning, og var spesielt fornøyd med å samle 30 studenter fra UiT-Norges arktiske universitet.
- Høydepunktet mitt i år var når en av studentene, Mia Mossige deltok i sofaprat og sier at hun er så glad for å ha deltatt på konferansen og fått innblikk i blågrønn næring, forteller Mathiassen. Hun var så glad for presentasjonen om landbasert oppdrett, fordi hun har aldri skjønt hvordan i h****** det skal fungere. Det var så rått og så ærlig, og viser så godt hvilken jobb vi har å gjøre med å synliggjøre hvor stor industri vi har i nord, og hvilke fantastiske arbeidsmuligheter som finnes her.
Det var stort fokus på å tilrettelegge som møteplass mellom studentene og næringslivet. Mingleområdet var lagt opp med forskjellige seksjoner for å gjøre det enkelt å knytte relevante kontakter. Studentene fikk også plass på programmet, og vi fikk høre fra nylig uteksaminert student om valg av jobb etter endte studier, og fra nåværende studenter om hva som er viktig når de skal velge jobb og bosted etter studiene.
Kommunikasjonsleder i Arctic Energy Partners Kristiane M. Krystad deltok i sofapat om rekruttering og kompetanse sammen med student ved UiT - Norges arktiske universitet Mia Mossige, Benjamin Berntsen (NSK), Knut Vidar Larssen (Equinor) og Karin Fjeld (Karrieresenteret Ofoten). Moderator var Gard Michaelsen fra Heia Nord-Norge. Samtalen dreide seg om hva som har fungert i jakten på kompetanse, hvordan vi kan jobbe langsiktig for å lykkes og hvilke muligheter vi har som vi ikke jobber med.
Mossige fastslo at det var ikke reklamer med fjell som fikk henne til å ville bo i nord, og at vi kan tenke litt nytt på hvordan vi markedsfører nord. Nord-Norge har mer å by på enn topptur. Krystad støttet seg til dette og mente at vi må kunne være i forkant i nord. Vi trenger ikke alltid være sist. Teknologien og digitaliseringen åpner opp for store muligheter her.
Viktig møteplass for å holde seg oppdatert
Nina K. Jonassen, prosjektdirektør Arctic Energy Partners, satt i programkomiteen til årets Outlook North, og synes det var en lærerik konferanse med tverrfaglig fokus. Hun synes det var spesielt bra at det var mange unge stemmer på scenen og i salen.
- Med alt som foregår i næringene nå, og med det grønne skiftet er tilstedeværelse på Outlook North nyttig for å holde seg oppdatert, sier Jonassen. Konferansen var naturlig nok preget av den planlagte grunnrenteskatten for havbruksnæringen og nyheten som kom om utsettelsen av Wisting.
- Jeg syntes programmet var veldig variert og bra sammensatt fra flere havnæringer, og dialogene i etterkant fungerte også godt, sier Jonassen. Det stilles større og større krav til rapportering på bærekraft og samfunnsansvar. Det betyr at næringen må tilegne seg ny kunnskap, og bruke ressursene sine på en ny måte. Tidligere har vi kun snakket om den grønne omstillingen, nå står vi i den.
Hva er ditt beste mingletips?
- Start med et smil – det er alltid positivt.
Outlook NorthBle arrangert 9. - 10. November 2022, Quality Hotel Harstad. Blågrønn-næring omfatter havbruk, energi og maritim næring og leverandører til disse. Neste års konferanse arrangeres 1.-2. november 2023. Sikre deg early bird-billett her. |










