Nye utfordringer hver dag

Prosessoperatør Saras Monsen (25) drømmer om å bygge opp et landanlegg fra grunnen

Ung i nord

For en tenåring fra Meløy i Nordland var drømmen om en jobb i et operatørselskap i oljeindustrien ganske høytflyvende. Men for Saras Monsen var det aldri noe annet alternativ. Det var dit han siktet fra den dagen han søkte Kjemi – og prosessfag på videregående skole hjemme i Glomfjord. Og for å  ha det sagt: Han skryter uhemmet av lærerne som med sin bakgrunn fra industrien brakte videre solid fagkompetanse. 
- Under Barenstskonferansen nylig opplyste representant for Industri og Energi at det de siste 10 år har kommet 350 fagfolk til industrien fra nettopp denne skolen, sier Saras stolt. 

Etter ett og et halvt år som prosessoperatør hos Equinor i Hammerfest er han ikke i tvil: Denne jobben var vel verdt å satse mot. 
- De fleste jeg jobber sammen med har vært lærlinger hos Statoil/Equinor. For meg har veien vært langt mer kronglete, sier han og forteller at lærlingetiden ble tilbrakt hos Yara i hjemkommunen. Videre gikk veien til Nexans på Rognan, før han så en mulighet til å komme seg til Hammerfest. Han fikk jobb hos servicebedriften SAR AS, der han var med på å bygge opp et prosessanlegg, det vil si et renseanlegg vor boremud.

- Jeg flyttet i nedgangstider og satset på at det ville ordne seg, sier Saras, svært fornøyd med å være stasjonert på Melkøya. 
- Det er de varierte oppgavene som gjør jobben så interessant. En dag er du mekaniker og vedlikeholder ventiler. Neste dag har du en beredskapsrolle og følger opp FV-programmer innenfor HMS’en, sier Saras, som også har kompetanse som røykdykker og innsatsleder. 

- Du må selv ta tak i oppgavene, og er litt din egen sjef, sier han. 
Saras mener at han tar med seg mye av sikkerhetstenkingen inn i sitt daglige liv.
- Med det sterke fokuset som er på sikkerhet i denne bransen, har det gått automatikk i å tenke sikkerhet i hverdagen. I denne bransjen er det ikke rom for prøving å feiling. 

- Hva drømmer du om i ditt fremtidige yrkesliv, spør vi prosessoperatøren.
Han er ikke snau når han svarer: 
- Jeg vil gjerne bygge videre på kompetansen jeg har. Den ultimate utfordring ville vært å være med på å bygge et landanlegg fra grunnen. Aller helst i nordområdene, til lands eller til havs.  
Saras Monsen er helt klar på en ting: 
- Våre besteforeldre var med på eventyret i Nordsjøen. Nå er det vår tur til å bidra. Jeg synes selv jeg har den råeste jobben, og i tillegg trives jeg veldig godt i Hammerfest. Det er en spennende by med mange muligheter, og ikke minst et flott utgangspunkt for en som har scooter som hobby, avslutter Saras Monsen.