NOFO feirer 40 år med oljevern i verdensklasse

Bakgrunnen for etableringen av NOFO var et spleiselag mellom oljeselskapene - og nå 40 år senere, må modellen sies å være en stor suksess. (Foto: Ziggi Wantuch)

I år feirer NOFO 40 år som oljevernberedskap for operatørselskap på norsk sokkel.

40-årsmarkeringen ble satt i gang i Finnmark der NOFO inviterte til kakefest til alle deltakere på Barentshavkonferansen. Blant gjestene var blant andre olje- og energiminister, Terje Søviknes. Statsråden kunne fortelle at han var trygg på at den norske oljevernberedskapen er trygg og solid.

Aldri en dråpe på land

-Samarbeidet mellom NOFO og operatørene er et stjerneeksempel på hvordan samarbeid skal fungere på norsk sokkel. Jeg føler meg veldig trygg på at oljevernberedskapen er solid, og NOFO er med på å sikre miljøet mot forurensing langs kysten, uttalte Søviknes.

Statsråden fikk støtte fra administrerende direktør i Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Som fra talerstolen kunne minne konferansedeltakerne på at det i løpet av 50 år ikke var kommet en dråpe olje på land - takket være god oljevernberedskap.

Oljevern i verdensklasse

Gjennom de første førti årene har NOFO kurset svært mange personer i oljevern og beredskapsledelse gjennom tusenvis av øvelser.

Vi har drevet teknologiutvikling og bistått operatørselskaper med å lage planverk som er tilpasset både været, havområdet og oljetypene som finnes der oljefelter skal bygges, sier direktør Leif Joar Kvamme.

Vi er svært stolte over at norsk oljevern er i verdensklasse. Det kan vi takke myndighetene og operatørene for, fortsetter han. Og legger til at NOFO er i front når det gjelder beredskap, opplæring og teknologiutvikling i oljevernarbeid.


NOFO er en meget viktig aktør nå som aktiviteten øker på nordnorsk sokkel, sier prosjektdirektør Nina Kivijervi Jonassen i Petro Arctic. Petroleumsaktiviteten har bidratt til at vi har fått en beredskap i verdensklasse i nord, og spesielt fornøyd er vi med involveringen av fiskeflåten i beredskapen for Goliat.

Vi gratulerer vår medlemsbedrift med jubileet og ser fram til samarbeidet de neste 40 år, avslutter hun.