Sommerhilsen fra Petro Arctic

Sommer i nord. Om ikke temperaturen i landsdelen vår i skrivende stund skriker «sommer» - så gleder vi oss over at lyset er på plass.

Så får det heller være at tåka i litt for mange dager har skjult fjelltoppene, og at vi gladelig skulle delt godene (les: regnet) med våre landsmenn i sør. Og med tidligere somre i minneboka, vet vi at de finværsdagene vi får, det er dem vi kommer til å huske når høstmørket setter inn.

For det er sånn vi er, vi som klamrer oss fast her nord. Vi har denne nedarvede evnen til å fokusere på det positive. Vi kjenner at vi lever når det blåser litt rundt ørene, og vi slutter aldri å tro på et aktivt og engasjert næringsliv som bidrar til at vi kan leve med beina solid plantet på bakken. Det forutsetter imidlertid at tøffe visjoner settes ut i live. Resultatene får tale for seg.

En av mine siste arbeidsdager før ferien ble tilbragt på Nexans på Rognan. Det noe forslitte uttrykket «hjørnesteinsbedrift» er vanskelig å unngå i en slik sammenheng. Bedriften fikk bekreftet oppdraget om å levere statiske infield og interfield kontrollkabler som skal styre havbunnsinstallasjonen når Askeladd skal kobles til Snøhvit-anlegget i Barentshavet. Avansert teknologi som muliggjør effektiv drift av undersjøiske gassfelt, uten installasjoner på havoverflaten.

Dette foregår i Saltdal, en liten kommune i Nordland. 20-30 nye årsverk vil være knyttet til denne produksjonen, og 50 lokale underentreprenører og leverandører vil bli involvert. Hva ringvirkningene av dette kan bli, er vanskelig å forutse.

Vår sommerløfte til dere som mottar vårt nyhetsbrev, er at vi fremover skal ta dere med bak kulissene i flere bedrifter. Vi skal la dere møte unge mennesker som henter sitt livsopphold gjennom de ringvirkninger olje – og gassnæringen skaper. Vi skal finne lærlingene som optimistisk går framtiden i møte. Vi skal finne lederne som tør nå ta de rette avgjørelsene, og vi skal jakte på engasjementet som oppstår når røttene i denne fantastiske landsdelen er sterke nok. Til å jakte på de gode historiene har vi engasjert frilansjournalist, Inger Ellen Eftevand Orvin.

I mellomtiden ønsker vi dere en livgivende sommer. Fyll opp alle kroppens lysreserver, de kan være gode å ty til om noen måneder.

Jeg sier det igjen: Vi smiler fortsatt bredt, og vi drar ingen steder vi som hører til her nord!

Sommerhilsen

Kjell Giæver