3700 millioner levert fra Nord-Norge

─ Våre medlemsbedrifter i nord viser muskler, og er godt rustet for framtidige oppdrag. Industrien i nord vokser igjen, til tross for tøff konkurranse i et krevende globalt marked.

Det sier en optimistisk direktør i Petro Arctic, Kjell Giæver, etter at årets Levert-undersøkelse i dag ble presentert av Kunnskapsparken Bodø. Den viser en samlet omsetning på 3,7 milliarder fra NordNorge i 2017.
Etter 2 krevende år med nedgang i leveranser over hele verden, øker nå ringvirkningene til leverandørindustrien fra olje- og gassnæringen igjen - også i Nord-Norge. ─ En vekst på 15 % fra 2016 er betydelig, og viser at mye går i riktig retning. Slik kan arbeidsplasser og samfunn kan bygges i nord, sier Giæver.

Finnmark jubler over rekordleveranser på over 2 milliarder kroner. Hammerfest har nå etablert seg som et internasjonalt petroleumscluster for Barentshavet, det er også svært gledelig at Levertundersøkelsen fra Kunnskapsparken Bodø viser at kompetansen i bedriftene i nord øker. Flere ansatte har høyere utdanning, og antallet ufaglærte har gått ned.
─ Dette er helt avgjørende for at våre medlemsbedrifter i Nord-Norge skal vokse videre og at ringvirkningene skal skapes i nord, sier Kjell Giæver, som selvsagt hadde sett at situasjonen var enda lysere i flere regioner. Nordland leverte eksempelvis for første gang for under 1 milliard kroner. ─ Selv om det var nedgang i Nordland i 2017, ser vi at mange bedrifter går mot økning i år. Neste års rapport vil se annerledes ut for flere regioner, mener Kjell Giæver.

Barentshavet og Nord-Norge vil i løpet av de neste 10 årene bli en global energiregion, nye felt vil bygges ut og nye muligheter skal gripes. – Et godt eksempel er Nordkapp kommune hvor optimismen er tilbake. Honningsvåg får sin del av kaka, når det nå er bestemt at Veidnes skal bli knutepunkt for oljeomlastning i nord. Flere nordlandsregioner forventer også vekst inneværende år, sier Kjell Giæver. 


Levert 2017 laster du ned her.