Levert-rapporten presentert på ONS

2017 ble en opptur, sa Tom Steffensen fra Kunnskapsparken Bodø da han denne uka presenterte blodferske tall. Med seg på pressekonferansen hadde han Siri Espedal Kindem fra Equinor og statssekretær Ingvil Smines Tybring-Gjedde.

Det kan man si var kortversjonen av rapporten som nytt av året nå ligger lett tilgjengelig på www.levertrapporten.no. Her kan en enkelt gå inn og sammenligne data i alle tidligere rapporter. Det er Finnmark som regionalt kommer best ut i 2017, når de for første gang passerer to milliarder kroner i direkte leveranser til bransjen.


Steffensen mente videre at nordnorske bedrifter jevnt over er kommet greit ut av sitasjonen etter nedgangstiden som har vært. En av grunnene til dette er at de bedriftene som leverer til petroleumsindustrien, også leverer til andre næringer, eksempelvis sjømatnæringen. Levert-rapporten viser at prognosene for 2018 stort sett peker en vei: Oppover.


Statssekretær i Olje– og energidepartementet, Ingvil Smines Tybring-Gjedde, (FrP) sa i sitt innlegg at norgeskartet er snudd på hodet.

- Vi klarer oss ikke uten Nord-Norge. Men ringvirkninger vedtas ikke, de skapes. Regional nærhet til leverandørene er viktig. Og de må kunne konkurrere på både teknologi, pris og service, sa Tybring-Gjedde.


Også Siri Espedal Kindem, områdedirektør Nord i Equinor , er optimistisk på vegne av landsdelen.

- Nå må vi ta et tak for å motvirke den svakt økende innpendlingen vi leser ut av rapporten. Det gjør vi ved å satse på kvalifisering og motivering, sa Espedal Kindem.